Tóth Kata

Hogyan lettem Sütitündér?

Több, mint 20 éve pedagógus vagyok. Kicsiket nevelgettem, terelgettem. Gondolhatnátok, ennek semmi köze a sütéshez?
Valójában van. Mindig jó a kétkezi munka és a kicsik roppant mód élvezik a
kézzel való gyúrogatást formázást. Éveken át sütöttünk karácsony környékén ,az Adventi időszakban mézeskalácsokat.
A kicsik neveztek el Főtündérnek, mert sokat meséltem és „varázsoltam” nekik.
Majd volt időszak, amikor kamaszokkal dolgoztam együtt. 
Image
Rájöttem, sütés-főzés közben bármit meg lehet nekik tanitani. Még a leglustább is odaállt palacsintát sütni, mézes díszíteni vagy éppen rántottá készíteni. Recepteket gyűjtöttünk, recept könyvet készítettünk….jó móka volt. 

Közben bővült a család és felmerült bennem, hogy bár imádjuk az édességet mindannyian, lehet azt kicsit egészségesebben is elkészíteni. No meg vannak alapanyagok-például a répa-amit néhány gyerek egyáltalán nem eszik meg.
Ezt sikerült megváltoztatnom, amikor keresztfiam rákapott a répatortára. Bár először fogalma sem volt arról miből készült a sütije.
Majd egyre többen kértek, csináljak már nekik is ebből a „varázs” répatortából.
És innentől kezdve nem volt megállás. Jöttek az ötletek, mi az amit be tudok építeni a családi süti gyűjteménybe. Vittem a kóstolókat a kis tanítványoknak, hogy teszteljék, melyik, ami ízlik nekik.
No és ha eddig Főtündér voltam, akkor innentől már Sütitündér lettem.
Imádok sütni, próbálgatni, kísérletezgetni, hogy hogyan lehet egyszerűbben, gyorsabban elkészíteni valamit, ami még egészséges is.